Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen mikroplastikler, insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre, bir insan farkında olmadan günde ortalama 5 gram plastik tüketiyor. Bu miktar, bir tatlı kaşığından fazla plastik anlamına geliyor.
Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir
Medicana Sağlık Grubu Medicana International İstanbul Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, mikroplastiklerin insan sağlığına zarar verebileceğini belirterek şunları söyledi: "Mikroplastiklerin, alerji, oksidatif stres, hormonal bozukluklar, kanser, Alzheimer, kalp ve böbrek sorunlarına neden olabileceği iddia edilmektedir. Araştırmalara göre dünyada her yıl yaklaşık 400 milyon ton plastik üretilmekte ve bu rakamın 2050 yılına kadar iki katına çıkması öngörülmektedir."
Plastik Atıklar Her Yerde
Bilim insanlarının incelediği hemen her ortamda mikroplastiklere rastlanıyor. Kıyafetlerden kozmetiğe, yiyeceklerden içeceklere kadar günlük kullanılan ürünlerde plastik bulunuyor. Suda yaşayan canlılar tarafından yutulduğunda organlara zarar verdiği bilinen mikroplastiklerin, insan bağışıklık sistemi ve beyin damarlarında birikerek sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
Kalp Krizi Riskini Artırıyor
Mart 2024’te yayımlanan bir çalışmada, kalp ameliyatı geçiren 250 hastanın yaklaşık %60’ının ana arterinde mikro ve nanoplastik bulunduğu tespit edildi. Araştırmaya göre, damarlarında plastik bulunan hastaların ameliyattan sonraki üç yıl içinde kalp krizi ya da felç geçirme olasılığı 4-5 kat daha fazla.
Günlük Hayatta Mikroplastiklerden Kaçınmak Mümkün Mü?
Mikroplastiklerin gıdalara, suya, meyve ve sebzelere bulaşabildiğini belirten uzmanlar, plastik maruziyetini azaltmak için bazı önlemler alınabileceğini söylüyor. Plastik kullanımını azaltmak, tek kullanımlık plastiklerden kaçınmak ve gıda saklama için cam veya porselen kaplar tercih etmek bu önlemler arasında yer alıyor.
Ayrıca, çay ve kahve tay ve kahve t\u00fketirken porselen veya termos kullanılması, pamuk veya ketenden üretilmiş çay poşetlerinin tercih edilmesi de mikroplastik alımını azaltabilecek önerilerden. Yaz aylarında organik pamuk, keten ve kendir gibi doğal kumaşlardan yapılan kıyafetler giymek de tavsiye ediliyor.
Uzmanlar, günlük hayatta mikroplastiklerden tamamen kaçınmanın zor olduğunu ancak bilinçli tercihlerle maruziyetin azaltılabileceğini vurguluyor.
www.tarimdasondakika.com