Depremin yaralarının sarıldığı Hatay'da tarımsal faaliyetler yeniden canlanıyor. Antakya ilçesi Arpahan Mahallesi'nde çiftçilik yapan Ali Fakıoğlu, bu yıl ilk kez 20 dönümlük tarlasına yer fıstığı ekerek hasada başladı. Tarladan 60 TL'den çıkan yer fıstığı, marketlerde 90 ila 120 TL arasında alıcı buluyor. Ancak, üreticiler işçi bulmakta ciddi sıkıntılar yaşıyor.
İlk Yılında Kimyasal Kullanmadan Yetiştirdi
Fakıoğlu, yer fıstığı ekimini normalde nisan ayında yapması gerektiğini fakat buğday hasadından sonra gerçekleştirdiğini belirtti. "Bu yıl yer fıstığı ekiminde ilk deneyimim oldu ve kimyasal madde kullanmadan yetiştirdiğim ürünler oldukça iyi görünüyor," diyen Fakıoğlu, ürünlerinin tarlada satıldığında 60 TL’den alıcı bulduğunu ancak marketlerde fiyatın 90-120 TL arasında değiştiğini ifade etti.
İşçi Bulma Sorunu İmece Usulü ile Aşılıyor
Yer fıstığı hasadını yaparken işçi bulamayan Fakıoğlu, günlük yevmiyelerin 750-1200 TL arasında olmasına rağmen yeterli işçi bulamadığını vurguladı. "Bu paralara rağmen işçi bulmak zor. Eş, dost ve akrabalar sayesinde imece usulü ile tarlayı hasat ediyoruz," dedi.
Süheyla Özkurt ise, imece usulüyle çalışmanın bu bölgede önemli bir kültür olduğuna dikkat çekerek, "Burada fıstık topluyoruz ve ücret almıyoruz. Bu yardımlaşma kültürünü sürdürmeye çalışıyoruz. Biz birbirimize böyle destek oluyoruz," şeklinde konuştu.
Yüksek Yevmiyelere Rağmen İşçi Kıtlığı
Yusuf Fakıoğlu da ilk defa gerçekleştirdiği yer fıstığı hasadından umutlu olduğunu belirtti. "Ürünlerimiz iyi durumda ancak tek sıkıntımız işçi bulmak. Tarladaki işleri akrabalar ve arkadaşlarımızla birlikte yapıyoruz. Normalde işçilerin yevmiyeleri 750-1200 TL arasında olmasına rağmen çalışan bulamıyoruz," dedi.
Depremin yaralarını sarmaya devam eden Hatay’da, tarımda imece usulü çalışma geleneği işçi eksikliği gibi zorlukları aşmada önemli bir rol oynuyor.
www.tarimdasondakika.com