Orman-Çevre

131 Sulak Alan daha Koruma Altına Alındı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın açıklamalarına göre, Türkiye'deki sulak alanların korunması ve sürdürülebilirliği için önemli çalışmalar yürütülüyor.

 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde su arzı, tarımsal üretim ve turizm açısından büyük önem taşıyan sulak alanların korunması için yürütülen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, toplam 1 milyon 186 bin 466 hektar büyüklüğünde 131 sulak alanın koruma altına alındığını belirtti.

Bakan Yumaklı, 2 Şubat "Dünya Sulak Alanlar Günü" kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi'ne (Ramsar Sözleşmesi) 1994 yılında dahil olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

"Ülkemizde Ramsar alanları ile birlikte 59'u ulusal, 58'i mahalli öneme sahip sulak alan olmak üzere toplam 131 alan koruma altına alınmıştır. Sulak alanlar biyolojik çeşitliliğin korunması, taşkın kontrolü, içme suyu sağlanması ve ekoturizm gibi birçok önemli fonksiyona sahiptir."


SAYBİS ile 6 Bin 766 Sulak Alan Kayıt Altında

Yumaklı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan Ulusal Sulak Alan Yönetim Bilgi Sistemi (SAYBİS) ile toplam büyüklüğü 1,6 milyon hektarı bulan 6 bin 766 sulak alanın kayıt altına alındığını ifade etti. SAYBİS’in yalnızca envanter değil, sulak alanlara ilişkin izin süreçlerinin de yürütüldüğü bir sistem olduğunu belirten Bakan, vatandaşların bu sisteme e-Devlet üzerinden erişim sağlayabileceğini söyledi.


Rehabilitasyon ve Ekoturizm Çalışmaları

Bozulan sulak alanların rehabilitasyonuna yönelik çalışmalara değinen Yumaklı, Kayseri Sultansazlığı, Antalya Avlan Gölü ve Konya Ereğli Sazlığı gibi alanlarda çalışmalar yapıldığını belirtti. 2024 yılında Düzce Efteni Gölü’nde başlatılan rehabilitasyonun bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını ve gölün büyüklüğünün 180 hektardan 360 hektara çıkarılmasının planlandığını duyurdu.

Ayrıca ekoturizmi desteklemek amacıyla 2002’den bu yana 55 sulak alanda tesisler yapılarak bu bölgelerin halkın faydalanabileceği ekoturizm merkezlerine dönüştürüldüğünü kaydetti.


2025 Dünya Sulak Alanlar Günü Teması Belirlendi

Bakan Yumaklı, Ramsar Sözleşmesi kapsamında her yıl düzenlenen Dünya Sulak Alanlar Günü etkinliklerine ilişkin de bilgi verdi. 2025 yılı için belirlenen temanın "Ortak Geleceğimiz İçin Sulak Alanları Korumak", sloganının ise "Değer Ver, Koru, Teşvik Et" olduğunu açıkladı.

Son olarak Yumaklı, sulak alanların korunması konusunda vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini vurguladı.

www.tarimdasondakika.com