Orman-Çevre

81 İl İçin Doğal Bitki Rehberi Hazırlanıyor

Özellikle kurakçıl ve az su tüketen bitkilerin tercih edilmesi, su kaynaklarının verimli kullanılması açısından da büyük bir avantaj sağlayacak

81 İL İÇİN DOĞAL BİTKİ REHBERİ HAZIRLANIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehir peyzajlarında iklim uyumlu, doğal ve dayanıklı bitki türlerinin tercih edilmesi amacıyla 'Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi'ni başlattı. Proje, Bakanlığa bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

İÇ ANADOLU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU TAMAMLANDI

Proje kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanındaki yerel bitki örtüsü incelenerek illerin bitki varlığı kayıt altına alınıyor. İlk etapta, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından İç Anadolu ve Güeydoğu Anadolu bölgelerindeki 22 il için rehber hazırlandı.

BAKAN KURUM: '81 İL İÇİN DETAYLI REHBER HAZIRLANIYOR'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, projeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Çok detaylı bir çalışmayla 81 ilimizin bitki rehberini hazırlıyoruz. Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirilmesi için çok önemli bir adım atmış olacağız" dedi.

KENT PEYZAJLARINA KALICI ÇÖZÜM

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün ise şu bilgileri paylaştı:

  • "Ağaçlandırma çalışmalarımızı sadece kırsal alanlarla sınırlamıyoruz. Şehir peyzajlarında da önemli uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Ancak bu peyzaj uygulamalarının sürekliliğini sağlamak ve ekilen bitkilerin uzun ömürlü olmasını temin etmek için, iklime uyumlu ve az su tüketen bitkiler tercih edilmelidir."

  • "Bu kapsamda, Türkiye'nin çölleşmeden en çok etkilenen bölgeleri olan İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 22 ilde çalışmalar tamamlandı. 2025 yılı itibariyle tüm iller kapsanacak."

  • "Proje sayesinde, kent peyzajı oluşturulurken bölgeye uyum sağlamayan bitkiler yerine doğal ve uzun ömürlü bitkiler kullanılacak."

  • "Hazırlanan rehberde bulunan kare kod okutulduğunda, bölgeye uygun bitki listeleri erişilebilir olacak. Böylece hem toprak korunacak hem de daha nitelikli bir peyzaj oluşturulacak."

Projenin 2025 yılında tamamlanarak tüm illerde uygulanması planlanıyor.

www.tarimdasondakika.com