Mart ayı sonunda başlayan hasatla birlikte ilk etapta 18-20 TL’den alıcı bulan soğan, şu günlerde tarlada 7-8 TL’ye kadar geriledi. Üreticiler, yüksek verime rağmen ihracattaki sorunlar ve dış pazardaki ucuz ürün rekabeti nedeniyle zor günler geçiriyor.
Rekolte Yüksek, Kazanç Düşük
Adana genelinde bu sezon yaklaşık 36 bin dönüm alanda ekimi yapılan soğanda, dönüm başına 7-8 ton arasında verim alındı. Kent genelinde 250 bin tonluk rekolte hedefleniyor. Ancak Mısır’dan gelen ucuz soğanların Avrupa pazarlarını doldurması, Türk çiftçisinin ürününü değerinde satamamasına neden oldu.
Maliyetler Karşılanamıyor
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, soğanın tarladan hasat edilip çuvallanıp kamyonlara yüklenmesinin kilogram başı 3 ile 3,5 TL maliyeti olduğunu belirtti. Şu anda 8 TL’ye satılan soğandan çiftçinin eline ortalama 4,5-5 TL geçtiğini ifade eden Doğan, “Bir dönüm soğanın maliyeti 30-35 bin TL. Bu fiyatlarla çiftçinin para kazanması mümkün değil,” dedi.
İhracat Talebi Var, Fiyatlar Uymuyor
Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden soğana talep olduğunu söyleyen Doğan, “Talep var ancak fiyatlar 7-8 TL civarında. Bizim bu fiyatlara satış yapmamız mümkün değil. Mısır’dan gelen ucuz soğan, pazardaki dengeyi bozdu,” ifadelerini kullandı.
Zincir Marketler ve Bürokrasi Sorunu
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan analizlerin 1 haftayı bulan sürelerde tamamlanması, ihracat sürecini yavaşlatıyor ve soğanların çürümesine yol açabiliyor. Doğan ayrıca, zincir marketlerin piyasa dengesini bozduğunu belirterek, “Çiftçi ürününü değerinde satamıyor. Bu yıl üretici de tüccar da umduğunu bulamadı. Ancak vatandaşlar için fiyatlar düşük olduğu için alım kolaylaştı,” şeklinde konuştu.
www.tarimdasondakika.com