Haliç, İstanbul'da bulunan ve Altın Boynuz olarak da bilinen tarihi bir su yoludur. Avrupa yakasında yer alan Haliç, İstanbul Boğazı'nın batısında yer alır ve şehrin en eski ve en önemli limanlarından biri olmuştur. Adını, güneşin batarken suya yansıyan altın rengine benzeyen görüntüsünden alır.
Tarihi boyunca Haliç hem Bizans hem de Osmanlı İmparatorlukları için stratejik bir öneme sahipti. Bölge, ticaret gemilerinin barındığı ve şehrin ticaret merkezi olarak hizmet veren bir liman alanıydı. Aynı zamanda, Haliç çevresindeki yerleşim alanları, Osmanlı döneminde imparatorluğun en kozmopolit ve çeşitli bölgelerinden biri haline geldi.
1960 yılında başlayan hızlı kirlenme, 2000 yılına gelindiğinde koku ve pisliği ile çekilmez hale gelmişti. 2000 yılından sonra Haliç’ de yapılan çalışmalar ile büyük bir temizleme ve yenileme çalışmasına tabi tutuldu. Bu çalışmaların bir sonucu olarak, çevresi parklar, yürüyüş yolları ve tarihi yapılarla dolu hem turistler hem de yerel halk için popüler bir bölge haline geldi.
Ne var ki şimdi Haliç sanki eski kâbus dolu günlerine geri dönüyor. Mavi ve Turkuaz rengi kahverengi ve siyah pis kokulu bir hale dönmeye baladı. Haliç'in güzelim mavi ve Turkuaz renkli sularının kahverengine dönmesi ve kıyıya vuran çöpler dikkat çekti. İBB'den ise konuya ilişkin bir “Alg patlaması var “açıklaması ile konuyu geçiştirmeye çalışırken, kıyıda dinlenenler vatandaşlar “Şu çöplerin Alg patlaması ile ne alakası var resmen göz göre göre Haliç’e çöp suyu dökülmesi var dediler.
www.tarimdasondakika.com