Orman-Çevre

Buğday Tohum Ekimi Sonrası Oluşan Çevre Kirliliği

Buğday tohumu ekim zamanı, iklim şartlarına ve buğdayın çeşidine göre değişiklik gösterir. Genel olarak, kışlık buğday ekimi Sonbaharda genellikle Eylül - Kasım

     Buğday tohumu ekim zamanı, iklim şartlarına ve buğdayın çeşidine göre değişiklik gösterir. Genel olarak, kışlık buğday ekimi Sonbaharda genellikle Eylül - Kasım ayları arasında yapılır.  Kışlık buğday, kışın soğuklarına dayanıklıdır ve soğuk dönem boyunca kök salıp güçlenir. İlkbaharda havalar ısındığında hızla büyümeye başlar. Tohum ekimi için Toprak sıcaklığının 10-12°C olduğu dönemler idealdir. Yazlık Buğday Ekim Zamanı ise İlkbaharda, genellikle Mart - Nisan ayları arasında ekilir. Yazlık buğday, soğuk iklimlere dayanamaz. Ilık ilkbahar havalarında ekilir ve yaz boyunca büyür.  Don riskinin geçtiği, toprağın işlenebilecek kadar yumuşadığı dönemlerde tohum ekimi yapılır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde ekim zamanları değişiklik gösterir. Örneğin;

    • İç Anadolu ve Trakya gibi soğuk iklim bölgelerinde genellikle kışlık buğday tercih edilip Eylül - Ekim aylarında ekilir.
    • Akdeniz ve Ege gibi ılıman bölgelerde ise daha erken ekim yapılabilir.

       Sonuç olarak, buğday tohumu ekimi genellikle sonbahar aylarında yapılır. Ekim zamanı belirlenirken, bölgenizin iklim şartlarına ve toprak sıcaklığına dikkat etmek önemlidir.

     Çiftçilerimizin tohum ekim esnasında kullandıkları gübre ve ilaç ambalaj kutu ve torbalarını tarlada düzensiz olarak bırakmaları çevre acısında olumsuz kirliliğe neden olmaktadır. Özellikle ilaç kutularında kalan atık ilaçların çevrede bulunan böcek ve yaban hayvanları için tehlike arz etmektedir. Çiftçilerimizin bu konuda daha dikkatli ve hassas olmaları gerekmektedir.

www.tarimdasondakika.com.