Kış ayları çok çetin geçmeyen genelde -5 C’nin altına düşmeyen bölgelerde ki Ağaçlarda budama Ekim sonu ile Kasım aylarında yapılabiliniz. Ağaçlar çeşitli nedenlerle budanır ve bu işlemin birçok faydası vardır.  İyi bir meyve ağacı budaması verimi doğrudan etkiler hatta kötü bir budama verimi yüzde doksana varan düşmelere sebep olur. Her meyve ağacının budaması kendi fizyolojik yapısına göre belirlenir. Meyve gözlerinin ağaç çeşitlerine göre farklılık arz eder. Örneğin Elma da meyve gözleri ikici yıllık sürgünlerde oluşurken Üzümlerde ayni yıl sürgün veren gözlerde oluşur. İklim özelliği bakımında kış aylarında -5C nin altına düşmeyen bölgelerde Ekim sonu ile Kasın ayında budama yapılır.  Bu budama bir önceki yıl bitkilerde oluşan hastalıkların dallarda kışlamasına imkan vermeden kesilerek o bölgeden uzaklaştırılır ve gelecek yıla daha temiz bir bitki ile üretim sezonuna başlamış olur.  Kış aylarında -5 C’nin altına düşen bölhelerde budama işlemi risklidir. Kesilen dalların bulunduğu alanlarda ağaçlarda don olayından dolayı kurumalar olur. Sonbahar budanması bir sonraki senede daha hızlı büyülemelerine, meyve ve çiçeklerinin daha verimli olmasını sağlar

      Bunun yanında budama yapılarak Ağaçların fazla büyümesi engellenir ve şekil verilerek istenilen boyutta tutulur.

      Budama, hastalıklı, kuru veya ölü dalların uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bu sayede ağaç enerjisini sağlıklı dallara yönlendirebilir ve daha kuvvetli büyüyme sağlanır.

      Meyve ağaçları budandığında, daha kaliteli ve büyük meyve vermesi sağlanır. Budama, ağaçların meyve vermesini teşvik ederken, fazla yükü azaltarak meyvenin kalitesini artırır.

       Ağaçların düzenli aralıklarla budanması, onların daha güzel ve simetrik görünmesini sağlar. Parklar, bahçeler ve peyzaj alanlarında estetik amacıyla budama yaygındır.

      Düşme riski olan veya zayıf dalların budanması, insanlar ve binalar için olası tehlikeleri azaltır. Fırtınalarda kırılabilecek dalların kesilmesiyle kazaların önüne geçilebilir.

    Budama, doğru zaman ve teknikle yapıldığında, ağacın genel sağlığına büyük katkı sağlar ve uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.

Kar Yağışı Bitkileri Ne Kadar Korur Kar Yağışı Bitkileri Ne Kadar Korur

www.tarımdasondakika.com