Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi" yeni yılla birlikte uygulamaya geçiyor. Şehirlerin dijital ikizlerini oluşturmayı hedefleyen proje, vatandaşlara yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgi sunacak. Ayrıca, akıllı şehirlerin altyapısına katkı sağlayacak.
Afet Yönetimine Destek
Proje, tapu, kadastro, adres ve 3 boyutlu bina verilerinin üretilmesiyle belediyeler ve kamu kurumlarının verilerini entegre edecek. Bu sistem, özellikle deprem, sel ve heyelan gibi afetlerde hızlı müdahale ve doğru hasar tespiti yapılmasına olanak tanıyacak.
Tapu kayıtlarıyla gerçek kullanım arasındaki farkı tespit etmeye yardımcı olacak proje, şehir planlama, arazi yönetimi, mühendislik projeleri, çevre koruma gibi birçok alanda veri sağlayacak.
3 Boyutlu Modeller Zorunlu Hale Geliyor
Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürü Hayrullah Akdemir, projenin 1 Ocak 2025 itibarıyla Türkiye genelinde uygulanmaya başlayacağını ve 3 boyutlu yapı modellemesinin zorunlu hale geleceğini söyledi. Akdemir, “Geleneksel kadastro yöntemleri, kentleşme ve karmaşık mülkiyet yapıları karşısında yetersiz kalıyor. Bu nedenle 3 boyutlu kadastro sistemlerine geçiş ihtiyacı daha da arttı” dedi.
Pilot Çalışmalar Tamamlandı
Projenin pilot uygulamaları Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde tamamlandı. Tekirdağ Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, mimari projelerin üç boyutlu sayısal yapı modellerine dönüştürülmesi ve “aplikasyon projesi” detayları paylaşıldı.
Vatandaşlara Kolaylık Sağlayacak
Proje ile gayrimenkul alım satım süreçlerinde yapı ve bağımsız bölümlerle ilgili alan büyüklüğü, cephe ve oda sayısı gibi bilgilere 3 boyutlu görüntüleme sistemi üzerinden erişim sağlanacak. Ayrıca, binaların yapım aşamasından itibaren tapu siciline işlenmesi ile vatandaşlar ilave bürokrasiden kurtulacak.
Şehirlerin Geleceği İçin Kritik Adım
Proje, akıllı şehirler için gerekli altyapıyı oluştururken, çevreden inşaat sektörüne kadar birçok alanda kullanılabilecek teknolojik veriler sunacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, teknolojiyi benimseyen bu yaklaşımın şehircilik alanında önemli bir dönüm noktası olacağını vurguluyor.
www.tarimdasondakika.com