ABD’nin Kanada ve Meksika’dan ithal edilen mallara %25, Çin’den gelen ürünlere ise mevcut %10 tarifenin üzerine ek %10 gümrük vergisi getirmesi, küresel ticaret savaşlarının daha da derinleşebileceği endişelerini artırdı. Yeni tarife kararları, ticaret hacmini olumsuz etkilerken, özellikle tarım emtia piyasalarında dalgalanmalara yol açtı.
ÇİN'DEN ABD'YE KARŞILIK: TARIM ÜRÜNLERİNE EK VERGİ
ABD'nin ek vergilerine misilleme olarak Çin, mısır, buğday ve soya fasulyesi dahil olmak üzere çeşitli Amerikan tarım ürünlerine %10-15 oranında ek vergi getirdi. Bunun yanı sıra, 25 Amerikan firmasına yatırım kısıtlaması uygulanacağını açıkladı. Çin hükümeti, gıda güvenliğini güçlendirmek amacıyla yıllık tahıl üretim hedefini 700 milyon tona yükseltirken, tarım stok bütçesini de artırma kararı aldı.
MEKSİKA'DAN GDO'LU MISIR YASAĞI
ABD’nin en büyük tarım ihracat pazarlarından biri olan Meksika, yerli mısır üretimini korumak amacıyla genetiği değiştirilmiş (GDO) mısırın ekimini ve ithalatını yasakladı. Bu karar, ABD’li mısır üreticileri ve ihracatçılarını endişelendirirken, ticari ilişkilerde yeni gerilimlere yol açabileceği belirtiliyor.
RUSYA'NIN TAHIL POLİTİKASI FİYATLARI ETKİLEDİ
Öte yandan, küresel tarım piyasalarındaki belirsizlikler Rusya’nın tahıl ihracatına kısıtlama getirebileceği sinyaliyle daha da arttı. Bu gelişme, buğday fiyatlarında aşağı yönlü baskı yaratırken, dünya genelinde gıda tedarik zincirlerine yönelik endişeleri artırdı.
Ek vergiler ve ticaret kısıtlamaları, dünya genelinde tarım sektörünü olumsuz etkilemeye devam ederken, ülkelerin korumacı politikalarına yönelik adımların piyasalar üzerindeki etkileri yakından takip ediliyor.
www.tarimdasondakika.com