Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında arttığını açıkladı. Artışta şeker, bitkisel yağlar ve süt ürünlerindeki fiyat yükselişleri etkili oldu.

Gıda Fiyat Endeksi'nde Artış FAO Gıda Fiyat Endeksi, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri takip ediyor. Şubat ayında endeks, ocak ayına kıyasla yüzde 1,6 artarak 127,1 puana yükseldi. Geçen yılın şubat ayına göre ise yüzde 8,2 oranında bir artış kaydedildi.

Tahıl Fiyatlarında Dalgalanma Tahıl Fiyat Endeksi, buğday ve mısır fiyatlarındaki artış nedeniyle aylık bazda yüzde 0,7 oranında yükselirken, yıllık bazda yüzde 1,1 düşüş gösterdi. Buğday fiyatlarındaki artışta, Rusya'daki arz sıkışıklığı ve Doğu Avrupa ile Kuzey Amerika'daki mahsul endişeleri etkili oldu. Mısır fiyatları, Brezilya'daki arz daralması ve ABD'den gelen güçlü ihracat talebi nedeniyle yükselmeye devam etti. Buna karşın, dünya pirinç fiyatları şubat ayında yüzde 6,8 oranında geriledi.

Bitkisel Yağ ve Süt Ürünlerinde Artış Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm, soya ve ayçiçek yağlarındaki fiyat yükselişi nedeniyle aylık bazda yüzde 2 oranında artarken, yıllık bazda yüzde 29,1 oranında yükseldi. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise güçlü küresel talebin etkisiyle yüzde 4 oranında artış gösterdi.

ABD' nin Yeni Tarifeleri  Tarım Piyasalarını Sarstı ABD' nin Yeni Tarifeleri Tarım Piyasalarını Sarstı

Şeker ve Et Fiyatları FAO Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan ve Brezilya'daki olumsuz üretim beklentileri nedeniyle bir önceki aya göre yüzde 6,6 oranında düştü. Buna karşın, FAO Et Fiyat Endeksi yüzde 0,1 oranında gerileme gösterdi.

Küresel Tahıl Üretim Tahmini Yükseltildi FAO'nun yayımladığı Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'na göre, 2024-2025 küresel tahıl üretimi tahmini 2 milyar 840,7 milyon tondan 2 milyar 841,8 milyon tona çıkarıldı. Özellikle buğday üretimi tahmini 788,6 milyon tondan 792,2 milyon tona yükseltildi.

www.tarimdasondakika.com