Son yıllarda Türkiye’nin tarım politikaları çerçevesinde gerçekleştirilen arazi toplulaştırma çalışmaları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koordine edilen projelerle önemli bir ivme kazanıyor. 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, gelecek yıl 456 bin hektar alanda arazi toplulaştırma çalışması yapılması ve 464 bin hektar alanda tescil işlemlerinin tamamlanması hedefleniyor.
Geçen yıl itibarıyla Türkiye’deki toplam 24 milyon hektar tarım arazisinin 16,7 milyon hektarı ekili, 2,8 milyon hektarı nadasa bırakılırken, 712 bin hektar sebze yetiştirilen ve 3,7 milyon hektarı ise meyvecilik, bağcılık ve zeytin ağaçları için ayrıldı.
Öncelikli Konular Arasında Toprak Koruma Yer Alıyor
Tarım arazilerinin etkin kullanımı ve korunmasına yönelik arazi kullanım planlarının tamamlanması, toprak veri tabanının oluşturulması, erozyonla mücadelenin güçlendirilmesi ve toprakların organik madde içeriğinin artırılması gibi öncelikli konular, Bakanlık tarafından yürütülen projelerin ana hatlarını oluşturuyor. Bu çerçevede, detaylı toprak etütleri ve haritalandırma çalışmalarının bu yıl sonuna kadar 941 bin hektar alanda tamamlanması öngörülüyor.
Arazi Toplulaştırma Çalışmaları Hız Kazanıyor
Yıllık programda arazi toplulaştırma çalışmaları geniş bir yer tutarken, çok parçalı arazi yapısının oluşturduğu küçük tarım parsellerinin uygun ölçeğe getirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar hızlandırılıyor. Toplulaştırması tamamlanan alanın bu yıl sonunda 9,9 milyon hektara, tescili tamamlanmış yerlerin ise 7,6 milyon hektara ulaşması bekleniyor.
İşlenmeyen Tarım Arazileri İçin Yeni Düzenlemeler
Tarımda üretim planlamasıyla yeni bir dönem başlarken, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesine yönelik düzenlemeler de hayata geçirildi. Resmi Gazete’de 22 Ağustos tarihinde yayımlanan yönetmelik ile, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan ve üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal üretim amaçlı sezonluk olarak kiraya verilmesi sağlanacak. Uygulamanın, önümüzdeki yıl artarak sürmesi bekleniyor.
Bu adımlar, tarım arazilerinin etkin kullanımını ve sürdürülebilir tarım politikalarının geliştirilmesini hedefliyor.
www.tarimdasondakika.com