Gaziantep'in İslahiye ilçesinde üretilen ve 'kırmızı altın' olarak adlandırılan kırmızı pul biber, rengi, lezzeti ve aromasyla dikkat çekiyor. 2024 yılında 50 ülkeye ihraç edilen biber, bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

50 Ülkeye 50 Milyon Dolarlık İhracat

İslahiye Ticaret Odası Başkanı Selahattin Türkmen, 2024 yılında Avrupa ve Ortadoğu bölgelerinde bulunan 50 ülkeye toplamda 50 milyon dolarlık kırmızı pul biber ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti. Türkmen, "6 Şubat depreminden sonra el birliğiyle ayağa kalktık ve biberimizi tescilli bir marka haline getirdik. Bu başarı hepimizi gururlandırıyor," dedi.

26 Bin 500 Dönümde Üretim Yapılıyor

İslahiye'de 26 bin 500 dönüm alanda ekimi yapılan kırmızı biber, yaz aylarında 8 bin kişiyi istihdam ediyor. Hasat edilen biberler, temizlenip kurutulduktan sonra ilçede bulunan 20 tesiste işlenerek pul bibere dönüştürülüp paketleniyor.

Gurbetçilerin Yaşadığı Ülkelere Yoğun Talep

Buğday Tarımında Don ve Kuraklık Tehlikesi Buğday Tarımında Don ve Kuraklık Tehlikesi

Kırmızı pul biber, Türkiye'nin 81 ilinin yanı sıra gurbetçilerin yaşadığı ülkeler başta olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu'da geniş bir pazar buldu. Biberin benzersiz aroması ve lezzeti, yurtdışındaki Türk mutfağına olan ilgiyi arttırdı.

Yetkililer, önümüzdeki dönemde ihracatın artarak devam etmesini beklediklerini ve yeni pazarlara açılmayı hedeflediklerini belirtti.

www.tarimdasondakika.com