Türkiye genelinde Ocak ayının kurak geçmesi hububat çıkışlarını olumsuz etkiledi. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ekimlerin yüzde 20’si çıkış yapmadı. Sulama imkânı olan çiftçiler Ocak ayında sulama yapmaya başlarken, yağışların devam etmemesi durumunda rekolte kaybının ciddi boyutlara ulaşabileceği uyarısında bulunuldu.

Çıkışların Gerçekleşmemesi Çiftçiyi Zora Sokuyor

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, bölgede ciddi sorunlar yaşandığını belirterek şunları söyledi:
"Yağmur düşmediği için bazı tohumlar çimlenemedi. Tohum şiştiğinde yağmur düşmezse nişastaya dönüşür ve çürür. Şu an çıkış yapmayan alanların yüzde 50’sinde sakatlık riski var. Sulama projeleri tamamlanmış olsaydı bu risk azalacaktı."

İpar, Şanlıurfa genelinde sulanan alanların yüzde 30 seviyesinde olduğunu, projelerin tamamlanması durumunda bu oranın yüzde 60’ı geçebileceğini belirtti.

Yağışlarda Yüzde 60’a Varan Düşüş

Meteorolojik verilere göre Aralık 2024’te Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yağışlar normaline göre yüzde 53, 2023 yılı Aralık ayına göre ise yüzde 50 oranında azaldı. Türkiye genelinde ise 1 Ekim-31 Aralık 2024 döneminde yağışlar geçen yıla göre yüzde 28 azaldı.

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, "Sulama olmayan yerlerde yağış olmazsa ekinler kuruyacak. Kış bir ay geç başladı ve iklim değişikliği artık üretimimizi etkiliyor. Ayrıca çiftçilerin en büyük maliyeti mazot. Firmalar elektrikli traktör üretmeli," ifadelerini kullandı.

Rekolte Düşüşü Bekleniyor

Hububat rekoltesinin ciddi bir tehlike altında olduğunu vurgulayan İpar, "Yağışlar böyle devam ederse geçen yılki 20,8 milyon ton buğday üretimi, 15-16 milyon ton seviyesine düşebilir," dedi.

2025 Yılı İçin Kurbanlık Fiyat Tahminleri 2025 Yılı İçin Kurbanlık Fiyat Tahminleri

Ziraat odası temsilcileri, kuraklık riskinin azaltılması için sulama projelerinin hızla tamamlanması ve çiftçilere sulama yatırımlarında sübvansiyon verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

www.tarimdasondakika.com