Mersin’in Erdemli ilçesi, Türkiye’de limon üretiminde önemli bir yere sahip olmayı sürdürüyor. Yıllık 1 milyon tondan fazla limon üretimi gerçekleştirilen ilçede, yoğun hasat dönemine girildi. Sabahın erken saatlerinde bahçelerde çalışmaya başlayan işçiler, limonları hasat ederek depolara ve pazarlara göndermek üzere hazırlıyor.

6-7 TL’den Alıcı Buluyor

Erdemli’de yoğun olarak hasadı yapılan tescilli “lamas” ve “küt dikenli” limon türleri, bahçede 6-7 TL arasında alıcı buluyor. Ancak üreticiler, bu fiyatların maliyetleri karşılamadığını belirtiyor. Üretici Nurettin Doğan, her 10 ton limonun 4 tonunun işçilik maliyetine gittiğini, işçilerin günlük yevmiyesinin ise 850 TL olduğunu ifade etti.

Artan Maliyetler Rekabeti Zorlaştırıyor

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Karagöz, bu yıl maliyetlerin artmasının, üreticilerin ve ihracatçıların uluslararası pazarda rekabet gücünü azalttığını vurguladı. “Dünyada limon üretiminde Mısır, İran, Çin ve İspanya gibi ülkelerle rekabet ediyoruz. Ancak bu ülkelerde maliyetler çok daha düşük. Türkiye’de maliyetler yüksek olduğu için hem iç piyasada hem dış piyasada dezavantajlıyız,” dedi.

Patates İhracat Artışı Ocak-Şubat Döneminde 114 Arttı Patates İhracat Artışı Ocak-Şubat Döneminde 114 Arttı

10 Bin Kişiye İstihdam Sağlanıyor

Limon sektörü, Erdemli’de 10 bin kişiye istihdam sağlıyor. Çalışanların büyük bir kısmını kadınlar oluşturuyor. Narenciye işleme tesislerinde çalışan Eşe Bulut, “Bu iş bizim ekmek kapımız. Limon sayesinde yılda 10 ay çalışıyorum. Gençlerimiz de aile bütçesine katkı sağlıyor,” diyerek sektörün önemini dile getirdi.

İhracat 15 Ülkeye Ulaşıyor

Hasat edilen limonların büyük bir kısmı, Balkanlar ve Avrupa başta olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediliyor. Satılmayan limonlar ise soğuk hava depolarında saklanarak yaz aylarında piyasaya sürülüyor.

Destek Talepleri

Başkan Karagöz, devlet desteğinin artırılması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde hangi ürün para etmiyorsa o ürünün desteklenmesi gerekiyor. Bu yıl limon üreticisine destek verilmezse hem üretici hem de ihracatçı zor durumda kalabilir,” ifadelerini kullandı.

Bölge Ekonomisi İçin Hayati Önem

Sanayi sektörünün bulunmadığı Erdemli’de limon üretimi, ekonomik hayatın temel direğini oluşturuyor. Karagöz, “Bölgedeki istihdamın üçte ikisi kadınlardan oluşuyor. Devletimizin üreticiye ve ihracatçıya daha fazla destek vermesi gerekiyor,” diyerek sektörün stratejik önemine dikkat çekti.

Erdemli’de Mart sonuna kadar sürmesi beklenen yoğun hasat dönemi, bölgenin hem ekonomik hem sosyal hayatını şekillendirmeye devam ediyor.

www.tarimdasondakika.com