Düşen talep ve artan maliyetler nedeniyle pamuk fiyatları gerilerken, ekim alanlarında ve üretimde ciddi kayıplar bekleniyor.

Türkiye'de pamuk üreticileri ve tekstil sanayicileri, sektördeki daralmadan dolayı büyük sıkıntılar yaşıyor. Sentetik elyafın rekabeti, küresel ekonomik yavaşlama ve artan üretim maliyetleri nedeniyle pamuk fiyatları hızla düşerken, üreticiler zararına ekim yapmak zorunda kalıyor.

Şanlıurfa Pamuk Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ (PAMLİDAŞ) ve Karakucak Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Karakucak, sanayi tesislerinin düşük kapasiteyle çalıştığını belirterek, “Pamuk fiyatları geçen yıl kilogram başına 73 TL seviyesindeydi, bu yıl ise 58 TL civarında. Çiftçi dayanacak gücünü kaybetmiş durumda. Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar ve savaşlar da ihracat talebini düşürüyor” dedi.

ÜRETİCİ DESTEK BEKLİYOR

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak ise üreticilerin son üç yıldır zarar ettiğini belirterek, “Maliyetler çok yüksek. Pamuk, diğer ürünlere göre daha pahalı bir tarım ürünü ancak mevcut fiyatlar bu maliyetleri karşılamıyor. Üretici sektörden uzaklaşıyor, ekim alanlarında yüzde 30, verimlilikte ise yüzde 40 oranında düşüş bekleniyor” diye konuştu.

Zirai Don 65 İli Vurdu. TZOB Başkanı Bayraktar’dan Çağrı Zirai Don 65 İli Vurdu. TZOB Başkanı Bayraktar’dan Çağrı

Pamuk sektöründeki krizin yalnızca talep daralmasıyla sınırlı olmadığını belirten Yağmur Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kaya, yanlış yatırımlar ve devletin regülasyon eksikliğinin de sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

Sanayiciler, işçilik ve enerji maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, devletin maliyetleri dengeleyici destekler sağlaması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde pamuk üretiminde büyük bir gerileme yaşanabileceği ve Türkiye’nin pamuk ihtiyacını ithalatla karşılamak zorunda kalabileceği belirtiliyor.

www.tarimdasondakika.com