Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerin büyük kayıplar yaşadığını belirterek hükümete "acil destek fonu" çağrısında bulundu.

Türkiye, Nisan ayının ikinci haftasında tarihinin en ağır zirai don felaketlerinden birini yaşadı. Sıcaklıkların eksi 15 dereceye kadar düştüğü don olayında 65 ildeki tarımsal üretim ciddi şekilde zarar gördü. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerin zararlarının karşılanması ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

“Zarar bazı bölgelerde yüzde 100’e ulaştı”

Görüntülü bir basın açıklaması yapan Bayraktar, son don olayının meyve bahçelerinden ekili alanlara kadar pek çok ürünü etkilediğini söyledi. Kayısı, ceviz, kiraz, üzüm, elma, zeytin, ayçiçeği, şeker pancarı, fındık, çay, kivi, narenciye ve karpuz gibi ürünlerde ciddi zarar meydana geldiğini belirten Bayraktar, “Bazı bölgelerde zarar oranı yüzde 100’lere ulaştı. Zararın tam boyutu hasar tespit çalışmaları tamamlandığında netleşecek” dedi.

Fon kurulmalı, borçlar ertelenmeli

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın maliyetlerin karşılanmasına yönelik çalışmasını olumlu karşıladıklarını belirten Bayraktar, çiftçilerin beklentilerini şu sözlerle özetledi:

“Sigortasız üreticiler de desteklenmeli”

Zirai donun sigortasız üreticileri daha da zor duruma soktuğuna dikkat çeken Bayraktar, “TARSİM kapsamında olmayan üreticilerimizin zararları da karşılanmalı. TARSİM’e dahil olan üreticiler ise hasar tespiti ve ödemeler konusunda ciddi sorunlar yaşıyor. Bu süreçler yeniden düzenlenmeli” diye konuştu.

İklim değişikliği tehdidi büyüyor

Bayraktar, tarımı tehdit eden en önemli faktörlerden birinin iklim değişikliği olduğunun altını çizerek, “2014 yılında 500 olan doğal afet sayısı, 2024’te 1257’ye çıktı. Türk çiftçisi her türlü zorluğa rağmen üretmeye devam ediyor. Bu üretimin sürdürülebilmesi için çiftçimizin yanında durmak hepimizin sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

www.tarimdasondakika.com