Tekirdağ’da gerçekleştirilen "Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı"nda, tarım sektörü ve su kaynaklarının önemi ele alındı. Konferansta, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri, tarımın geleceği ve Türkiye'nin tohumculuk sektöründeki başarısı konuşuldu.
İklim Değişikliği ve Su Kaynakları Tehlikede
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, küresel ısınmanın Türkiye üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı. Son 50 yılda Türkiye'de 36 gölün tamamen kuruduğunu, 14 gölün ise kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Konukcu, "Dünyada 2,5 milyar insan sağlıklı suya ulaşamıyor. Su kaynaklarına her yıl 300-500 milyon ton ağır metal ve kirletici unsurlar deşarj ediliyor" dedi.
Konukcu, Trakya bölgesinin gelecekte su sıkıntısı yaşayabileceğini ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:
“Trakya’nın 141 milyon metreküp su açığı var. Bu açık şu anda yer altı sularından karşılanıyor. Ancak 2050 yılına kadar bu açık 500 milyon metreküpe çıkabilir. Yağışlar düzensizleşiyor ve her 5-6 yılda bir kuraklık yaşanıyor.”
Tohumculukta Küresel Başarı
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin tohumculuk sektöründe dünya genelinde önemli bir yere geldiğini belirtti.
"Dünya genelinde tohum ticaret hacmi yaklaşık 73,1 milyar dolara ulaştı. Türkiye, yıllık 1,5-2 milyar dolarlık ticaret hacmiyle bu alanda ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Ayrıca 330 milyon dolara yakın ihracat yaparak 117 ülkeye tohum gönderiyoruz. Ülkemiz bu alanda kendi kendine yeten bir konumda" dedi.
Sürdürülebilir Tarım İçin Uyarı
Konferans, Türkiye’nin tarımda sürdürülebilirlik hedeflerine odaklanmasının önemine dikkat çekerken, su kaynaklarının korunması gerektiği vurgulandı. İklim değişikliği ve su kıtlığının etkilerine karşı alınacak önlemler, tarım sektörünün geleceği açısından kritik öneme sahip olarak değerlendirildi.
www.tarımdasondakika.com