Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023 yılında şeker pancarı üretiminde tarihi bir rekora imza atıldığını duyurdu. Bayraktar, son 10 yılda ortalama yıllık 19,5 milyon ton olarak gerçekleşen şeker pancarı üretiminin, bu yıl ilk kez 25 milyon tonu aşarak önemli bir başarıya ulaştığını belirtti.

Aksaray'da Şeker Pancarı Hasadı Etkinliği

    Aksaray'ın Aratol Mahallesi'nde Ekrem Arslan’a ait tarlada düzenlenen şeker pancarı hasadı etkinliğine katılan Bayraktar, şeker pancarının yüksek katma değeri, istihdama katkısı ve hayvancılığın gelişmesindeki rolüyle stratejik önemi olduğunu vurguladı. Türkiye'nin şeker üretiminde yüzde 6,6'lık payla dünyada beşinci, Avrupa'da ise dördüncü sırada yer aldığını ifade eden Bayraktar, üretimin yoğun olduğu iller arasında Konya, Yozgat, Afyonkarahisar, Kayseri, Eskişehir ve Aksaray'ı saydı.

Şeker Tüketimi Artıyor, Üretim Yeterliliği Düşüyor

    TZOB Başkanı, son yıllarda artan şeker tüketimine dikkat çekti. 2022'de kişi başına şeker tüketiminin 33,5 kilograma yükselmesiyle, yeterlilik oranının 91'e gerilediğini belirtti. "Genç ve dinamik bir nüfus ile yıllık 55 milyon turisti ağırlayan ülkemizde şeker talebi hızla artıyor. Bu talebi karşılamak için üretimin sürdürülebilirliği büyük önem taşıyor" diyen Bayraktar, üreticilerin desteklenmesinin şart olduğunu vurguladı.

Çiftçi Sayısındaki Düşüşe Dikkat Çekildi

    Son 10 yılda şeker pancarı üreticisi çiftçi sayısının yüzde 20 azalarak 99 bine düştüğüne işaret eden Bayraktar, üretimi teşvik edecek fiyatların açıklanmasının gerekliliğini vurguladı. "Üreticinin yeterli gelir elde etmesi ve üretim motivasyonunun artırılması elzemdir" şeklinde konuştu.

    Etkinlikte biçerdöver kullanarak şeker pancarı hasadı yapan Bayraktar, tarımın tüm kollarında üretimin devamlılığının hayati önem taşıdığını belirterek programı sonlandırdı.

“Tohum Konusunda İsrail’e ya da Başka Ülkeye İhtiyacımız Yok” “Tohum Konusunda İsrail’e ya da Başka Ülkeye İhtiyacımız Yok”

www.tarimdasondakika.com