2024 yılında tarım, gıda ve içecek sektöründe ihracat artışı dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) verilerine göre, sektör 27,6 milyar dolarlık ihracatla %76,3 artış kaydetti ve 9,4 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Aynı dönemde ithalat %13,6 azalarak 21,1 milyar dolardan 18,2 milyar dolara geriledi.
İhracatta Şeker ve Şert Kabuklu Meyveler Öne Çıktı 2024 Aralık itibariyle son 12 ayda en fazla ihracat artışı şeker ve şekerli mamuller kategorisinde kaydedildi. Bu sektör 3 milyar dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken ihracatını %9,6 artırdı. Şert kabuklu meyveler sektörü %39'luk artışla 2,7 milyar dolarlık ihracata ulaşarak ikinci oldu. Yaş meyve sektörü ise %2,3 artışla 2,5 milyar dolara ulaştı.
Buğday Unu ve Ayçiçeği Yağı İhracatı Geriledi Buğday unu ihracatında dikkat çeken %20,8'lik bir düşüş yaşandı ve ihracat 1,1 milyar dolara geriledi. Ayçiçeği yağı ihracatı da %6 azalarak 890 milyon dolarda kaldı.
Soya Fasulyesi İthalatta Lider Aynı dönemde ithalatta ilk sırayı %4 artışla 1,7 milyar dolarlık hacimle soya fasulyesi aldı. Buğday ithalatı %69 azalarak 1 milyar dolara gerilerken, ayçiçeği ithalatı 1 milyar dolar seviyesinde kalarak %21 düşüş gösterdi.
Rusya Hem İhracatta Hem İthalatta Lider Sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak %5,6 artışla 3,4 milyar dolarla ilk sırada yer aldı. Almanya 2,2 milyar dolarla ikinci, Rusya ise 1,7 milyar dolarla üçüncü oldu. Ancak Rusya'ya yapılan ihracatta %1,9'luk bir azalma kaydedildi.
İthalatta ise ilk sırayı %43,2 düşüşle 2,7 milyar dolarlık ithalatla Rusya aldı. Brezilya 1,7 milyar dolarla ikinci, Ukrayna %38,5 azalma ile 1,7 milyar dolarlık ithalatla üçüncü oldu.
Hayvan Yemleri İthalatta Lider Sektörel bazda ithalat incelendiğinde 5,1 milyar dolarla hayvan yemi sektörü ilk sırada yer aldı. Bitkisel yağ sektörü %14,4 azalma ile 3 milyar dolara gerilerken, un sektörü %63,1 düşüşle 1,3 milyar dolara geriledi.
Rekabet Gücü Artıyor Tarım, gıda ve içecek sektöründeki bu olumlu gidişat, Türkiye'nin dış ticaretteki rekabet gücünü artıran önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Sektördeki bu başarının sürmesi için yeni pazarlara açılma ve ithalat bağımlılığını azaltacak stratejiler öneriliyor.
www.tarimdasondakika.com