İç piyasada yumurta fiyatları düşüşe geçerken, sektör temsilcileri ihracattaki kayıpların önüne geçmek için ihracatta uygulanan fon kesintisinin acilen kaldırılmasını talep etti. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin üretim gücünün hem iç piyasayı hem de ihracatı rahatlıkla karşılayabileceğini vurguladı.

Türkiye, yıllık yaklaşık 22 milyar adet yumurta üretiyor ve bunun 4 milyar adedini ihraç ediyor. Ülke, geçmiş yıllarda Hollanda’nın ardından dünya ikinciliğine kadar yükselmişti. 2025 yılı hedefleri doğrultusunda sofralık yumurtada 200 milyon dolar, damızlık yumurtada ise 300 milyon dolarlık ihracat planlanıyor.

Süt Üreticileri Birliği'nden 'Binde Bir Yağlı Süt' Tepkisi Süt Üreticileri Birliği'nden 'Binde Bir Yağlı Süt' Tepkisi

Bedri Girit, Türkiye'nin yumurta arzında hiçbir sorun yaşamadığını ve fazla üretim sayesinde 52 ülkeye ihracat yapıldığını belirtti. Ancak son dönemde iç piyasada fiyatların düşmesi ve ihracata getirilen ek fon yükü sektörü endişelendiriyor.

Mart ayında Ticaret Bakanlığı, sofralık yumurta ihracatında uygulanan fon kesintisini kilogram başına 0,5 dolardan 1,5 dolara yükseltmişti. Bir konteyner yumurta için getirilen yaklaşık 30 bin dolarlık fon yükünün ihracatçının rekabet gücünü ciddi şekilde zayıflattığını dile getiren Girit, bu durumu "kibarca yasak" olarak tanımladı.

Kanatlı ürünleri sektörünün toplam ihracatının 1 milyar doları aştığını belirten Girit, bunun yüzde 40'ının yumurta, yüzde 60'ının ise kanatlı eti ihracatından oluştuğunu söyledi. İhracat pazarlarında daha fazla kayıp yaşanmadan fon kesintisinin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Girit, Türkiye'nin işlenmiş yumurta ürünleri ihracatında da atağa geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

www.tarimdasondakika.com