Tarım uzmanları, son günlerde yaşanan don olaylarının ardından bağlarda oluşabilecek zarar seviyelerine göre yapılması gereken uygulamaları sıraladı.
Hafif Don Zararı (%10) - Uç Yaprakların Yanması
Uzmanlar, hafif seviyede zarar gören bağlarda genel verim kaybının düşük olduğunu belirterek, sezon içerisinde yapılması gereken işlemlerin (mildiyö, külleme, ölükol, hormon vb.) aynen devam ettirilmesini öneriyor.
Bunun yanı sıra, asmalarda oluşan don stresini azaltmak amacıyla yapraktan amino asit ve deniz yosunu uygulamalarının yapılması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, magnezyum ve azot içerikli takviye uygulamaların da bağın toparlanmasına yardımcı olacağı bildirildi.
Orta Düzey Don Zararı (%50) - Yeni Sürgünlerin Bir Kısmının Kuruması
Orta düzeyde zarar gören alanlarda ise tamamen yanmış sürgünlerin diplerindeki sekonder (ikincil) gözlerin patlayarak yeniden sürgün vereceği, ancak bu sürgünlerin salkım oluşturma ihtimalinin düşük olduğu ifade edildi.
TARSİM tarafından yapılacak hasar tespiti sonrasında, sadece tamamen kurumuş kısımların temizlenmesi gerektiği, gereksiz müdahalenin bitkide ek stres yaratabileceği uyarısı yapıldı. Temizlik işleminin ardından sıvı bakır uygulaması önerildi.
Yeni oluşacak sürgünlerin gelişimi için:
-
Damlamadan azot,
-
Yapraktan amino asit, deniz yosunu, magnezyum ve demir uygulamaları tavsiye edildi.
Zararın şiddetine göre amino asit ve deniz yosunu uygulamalarının daha erken yapılabileceği belirtildi.
Ayrıca, don stresini hafifletmek için askorbik asit (Molibden) ya da Combi iz element uygulamaları öneriliyor. Gelecek sezon için güçlü ve verimli sürgünler elde edebilmek amacıyla sezon boyunca fosfor ve potasyum takviyesi yapılması da önem taşıyor.
Zarar görmeyen alanlarda ise tarımsal mücadele ve bakım uygulamalarının aynen devam etmesi gerektiği bildirildi.
www.tarimdasondakika.com