Gıda

Evde Turşu Yapmanın Tam Zamanı Geldi

İnsan Sağlığı açından oldukça faydalı olan turşular, sonbaharın gelmesi ve bu mevsimde taze meyve ve sebzelerin hem çok olması hem de uygun fiyatta

İnsan Sağlığı açından oldukça faydalı olan turşular, sonbaharın gelmesi ve bu mevsimde taze meyve ve sebzelerin hem çok olması hem de uygun fiyatta olmasından dolayı ev hanımları için zevkli bir uğraş.

Türk mutfağında önemli biri yeri olan evde turşu yapımı kış günlerinde tüketilmesi için ev hanımlarının özenle kaliteli, damak tadına göre yörelere göre hazırlanmaktadır.

  Uzmanlar turşu yapımında bazı püf noktaları olduğunu daha leziz ve daha uzun süre dayanması için turşu içerisinde katılan katkı maddelerine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi

Turşunun kalitesini Laktik asit bakterilerinin üreme durumunun belirlediğini, Laktik asistin yeterli oranda olması, diğer bakterilerin yok olmasını sağladığı ifade edildi. Laktik asit üremesini hızlandıran Bal, Pekmez gibi katkı maddeleri turşunun erken olmasını ve yumuşamasını sağladığı ifade edildi. Kaya tuzunun kullanılması uzun süre sert kalmalarının sağladığı belirtildi.

Turşuların genel olarak,

1.    Probiyotik Kaynağı yani Fermente edilmiş turşular, probiyotik bakteriler içerir. Bu bakteriler, sindirim sisteminin sağlığını destekleyebilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve sindirim sorunlarına iyi gelebilir.

2.    Turşular, kullanılan sebzelere bağlı olarak vitamin ve mineral içeriği sunar. Örneğin, salatalık turşusu C vitamini, potasyum ve folat içerir.

3.    Antioksidan Özellikler, Sebzelerin fermente edilmesi, bazı antioksidan özelliklerin korunmasına yardımcı olabilir. Antioksidanlar, hücresel hasarı azaltarak genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yapabilir.

4.    Turşular Düşük Kalori ve Yağ İçeriği: Genellikle düşük kalori ve yağ içeriğiyle turşu, kilo kontrolüne yardımcı olabilir ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilebilir.

5.    Kan Şekerini Düzenleme: Turşu, bazı çalışmalarla kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Özellikle sirke içeren turşular, kan şekerini dengelemeye destek olabilir.

6.    Bağışıklık Sistemi Destekleme: Fermente edilmiş turşular, bağışıklık sistemini güçlendirebilecek probiyotikler ve bazı vitaminler içerir.

Ancak, turşuların tuz içeriği yüksek olabilir. Bu yüzden, aşırı tuz tüketiminden kaçınmak için turşuları dengeli bir şekilde tüketmek önemlidir. Ayrıca, herhangi bir sağlık durumu veya diyet kısıtlaması varsa, turşu tüketimini doktor veya beslenme uzmanı ile konuşmak en iyisidir.

www.tarimdasondakika.com