Gıda

Un İhracatında Hedef 4 Milyon Ton İhracat

Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Dr. E. G. Ulusoy, "Bu adım un sektörümüzün ihracattaki rekabet avantajını yeniden kazandıracak" dedi.

Un ihracatında uygulanan yüzde 25 ithal ve yüzde 75 yerli buğday kullanımı zorunluluğu kaldırıldı. 19 Mart 2025 itibarıyla yürürlüğe giren karar doğrultusunda, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında buğday ithalatına yeniden izin verdi. Böylece, 21 Haziran 2024’ten bu yana devam eden kısıtlama sona ermiş oldu.

Kaybedilen Pazarlar Geri Kazanılacak
Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Erbap, yasağın kaldırılmasıyla Türkiye’nin dünya piyasalarında rekabet gücünü yeniden kazanacağını belirtti. Erbap, “Bu karar, kaybettiğimiz pazarları yeniden kazanmamızı ve satışlarımızı artırmamızı sağlayacak” dedi. Un ihracatındaki düşüşlerin, buğday ithalatına getirilen kısıtlama nedeniyle yaşandığını ifade eden Erbap, uluslararası piyasalarla rekabet edebilme imkanının tekrar sağlandığını vurguladı.

İthal Buğday Daha Uygun Fiyatlı
Buğday fiyatlarına da değinen Erbap, uluslararası piyasalarda buğdayın ton fiyatının 250-270 dolar seviyelerinde olduğunu, iç piyasada ise TMO’nun satış fiyatının 300-310 dolar civarında bulunduğunu belirtti. İthal buğdayın daha uygun fiyatlı olması, ihracatçılar için önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor.


Türkiye, 2024 yılında 3 milyon 60 bin ton un ihracatı gerçekleştirerek dünya un ihracat şampiyonu olmuştu. Ancak sektör, 2023 yılına göre yüzde 17’lik bir ihracat kaybı yaşadı. Yeni kararın ardından, Türkiye’nin 2025 yılında 4 milyon ton ihracat seviyesine ulaşması hedefleniyor.

Buğday Üretimi ve İklim Koşulları
Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’de buğday ekim alanlarında düşüş olmadığını, hatta kısmi bir artış yaşandığını belirtti. 2025 yılı buğday üretiminin 20,8 milyon ton seviyelerinde gerçekleşmesi beklenirken, olumsuz hava koşulları nedeniyle en kötü senaryoda 19,5 milyon tona gerileyebileceği ifade ediliyor.

Yasağın kaldırılmasıyla birlikte Türkiye’nin uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artırması ve ihracatta yeni rekorlara ulaşması bekleniyor.

www.tarimdasondakika.com